Det är många som drömmer om att kunna tjäna pengar på sin hobby och att någon gång kunna ta steget fullt ut och tjäna hela sitt uppehälle på detta sätt. I Sverige finns det många som arbetar som trollkarlar men det är långt ifrån alla som kan överleva endast på sina trolleritricks. Det vanligaste är att man utbildar sig inom någon estetisk inriktning, som dans och teater, och bygger upp en repertoar. När man har tillräckligt många tricks och känner sig redo kan man börja uppträda inför familj och vänner. Det är ett bra sätt att få erfarenhet och bli en av Sveriges många trollkarlar.

trolleriprofessorn.se

Varierande lön för magiker

De flesta magiker och trollkarlar arbetar som frilansare och sköter därför sina egna bokningar och kontakt med kunder. Därför börjar många på lokal nivå, oftast på bröllop och barnkalas. Med internet har det blivit enklare att marknadsföra sig själv och många trollkarlar har egna hemsidor, trycker upp t-shirt med tryck och går att följa på sociala medier. Trollkarlar förhandlar sin utifrån en mängd olika faktorer som resor, längd på uppträdandet och erfarenhet. En erfaren trollkarl kommer också att bygga upp ett nätverk av människor som kontaktar hen när man behöver en viss typ av underhållning. Siffror från US Bureau of Labor Statistic visade att underhållare, som exempelvis trollkarlar, i USA tjänade mellan 8 – 44 $ i timmen. I april 2016 motsvarar det ca 65 – 358 SEK i timmen. Oavsett hur mycket betalt du får i timmen måste du också se till att du har tillräckligt många arbetstimmar för att gå runt.

Vanligt jobb på dagen, trollkarl på kvällen

Eftersom frilans är en svår bransch att överleva inom så är det många trollkarlar som parallellt med sina uppträdanden också har ett vanligt jobb. Det är ett bra sätt att se till att man varje månad har råd med grundläggande saker som hyra, mat och sjukvård. Att bolla två arbeten samtidigt kan vara svårt men tänk på att det inte är för alltid. Förhoppningsvis kommer det snabbt visa sig att du har tillräckligt med kunder för att kunna överleva på dina trollerikonster. Om du inte får det att gå ihop kanske du behöver utvärdera situationen och göra vissa ändringar. Är du inte tillräckligt unik, behöver du bättre trick, kommer du behöva annonsera? Det viktigaste är att du fortsätter lära dig och kämpar för din dröm. Kom ihåg att det faktiskt är möjligt att överleva och bli högst framgångsrik som svensk trollkarl. Smålandsfödda Joe Labero är ett lysande exempel på detta.