När det handlar om trollkonst och magi dyker några namn direkt upp i huvudet. På svensk mark har vi Joe Labero, Carl-Einar Häckner och Tobbe Trollkarl som leker med våra föreställningar om vad som går och inte går att göra. På internationell mark är ett berömt namn David Blaine som har gjort sig känd genom att trolla för artister som Kanye West, skådespelare som Will Smith och Jada Pinkett och till och med Harrison Ford. Det är lockande att själv skapa den förvåning och gapande munnar som dessa trollkarlar möts av var de än går. Låt dig inspireras av de fingerfärdiga trollkonstnärerna och prova själv hemma.

Magisk konst

Magi handlar inte bara om knektarna i kortleken eller de vita kaninerna i den höga hatten. Magi tar sig långt längre än så och kan upplevas i de mest oväntade rum. Till exempel tar sig magi uttryck i konst, som under Olafur Eliassons utställning på Moderna Museet i Stockholm. Med hjälp av olika färger, massor av speglar, tonvis med sand och häftiga ljusfenomen har hans utställning dragit många besökare. I Eliassons konst är man själv en del av konstverket eftersom det återskapas av en själv, exempelvis i det dovt gula rummet där ens synfält plötsligt tappar färg och man bara ser svartvitt. Det kan tyckas underligt, men så är det konst. Eller magi, om man så vill. Hela utställningen heter passande nog ”Verklighetsmaskiner” och består av flera olika rum där ens intryck förändras hela tiden, precis som det gör när man sitter i ett publikhav och ser på en trolleriföreställning.

Man holding magic wand over top hat, close-up of hand, side view

Lär dig trolla

Efter att ha läst magiska berättelser, besökt förbryllande utställningar och inte minst suttit som publik i en föreställning med Joe Labero eller någon av de andra trollkarlarna kanske det har börjat klia i fingrarna på dig. Ta tillfället i akt och lär dig några enkla trick du sedan kan briljera med på kalas och andra evenemang. Det finns många olika föreningar och förbund för trollkonstnärer runtom i vårt land. Sök dig fram på nätet för att hitta ett i ditt område och kontakta dem för att ta reda på när nästa kurs börjar. Eftersom trolleri i mångt och mycket handlar om att bevara hemligheter är dessa föreningar och förbund ofta slutna sällskap där man måste lova att inte berätta något vidare. Många av tricksen bygger på att man inte på förhand vet vad som kommer att hända och att man inte i efterhand ska kunna räkna ut hur det gick till.