Trollerikonster är troligtvis något som lockar alla som någonsin har bläddrat i en Harry Potter-bok. Det går inte att värja sig från den glasögonprydde pojken som tillsammans med sina två bästa vänner gör allt för att få världen att fungera som den ska göra. I och med J. K. Rowlings enorma boksuccé har intresset för magi och trollkonster blivit större. Området har alltid fascinerat människor eftersom det är lockande att ge sig in i ämnen som man inte riktigt förstår sig på, men gärna vill vara en del av. Om du inte redan har läst alla Harry Potter-böcker rekommenderas de varmt som sällskap i många kvällar framöver.

Bli magiker på riktigt

I och med det växande intresset för trollkonster och magi har evenemangen växt i antal. Dels är det allt vanligare att ha Harry Potter-tema på fester då det är lätt att klä ut sig till de olika karaktärerna. För att bli Hermione behöver du ha en slätstruken blus, randig halsduk och lång cape tillsammans med en viktig uppsyn. För att bli Ron bör du ha samma slags stil på kläderna, men lite slarvigare, med felknäppta knappar och rödbrunt rufsigt hår. Om du vill bli självaste Harry behöver du bara rita en blixt högt upp i pannan och bära runda svarta glasögon. Med rätta attiraljer som trollstav, magiska stenar och illaluktande mystiska lösningar är detta den perfekta utstyrseln på temafesten eller Halloween. För att verkligen toppa temat kan du med fördel införskaffa en leksaksuggla att nåla fast på axeln, eller varför inte en kvast att göra entré på? Voila – redo för Hogwarts!

Harry Potter Platform nine and three quarters with trolley

Vilka är trollkonstnärer?

Egentligen är trollkonstnärer ett ganska brett epitet eftersom många kan passa in i det skrået. Man behöver inte ens hålla på med korttricks eller göra vatten till vin, det kan även handla om att skapa en stämning som beskrivs som magisk. I mångas ögon är författare trollkonstnärer eftersom de med hjälp av ord och meningar kan bygga upp karaktärer och världar och gestalta något som bara finns i fantasin. Att kunna överföra sin exakta tanke till någon annans hjärna och känsloliv måste ändå beskrivas som magi, även om det inte är den klassiska tolkningen av ordet. Några trollkonstnärer genom tiderna är vår kära gamla barnboksförfattare Astrid Lindgren, musikern och programledaren Beppe Wolgers och sagoberättaren och forskaren Lennart Hellsing. Alla dessa tre människor har skapat berättelser som har följt med läsarna genom livet och gett dem glädje. Vad vore egentligen Sverige utan Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga?