Circus director. Circus magician vector illustration.

Vissa har det naturligt inom sig. En självsäkerhet och en utstrålning som gör personen som född till att stå på scen inför andra människor och uppträda, eller framföra någonting. För andra människor är det rena skräcken, en otänkbarhet som förmodligen aldrig kommer inträffa. Givetvis finns det mängder av människor som hamnar däremellan. Man kanske har en önskan om att uppträda, eller så har man någonting man vill dela med sig av till andra personer. Trots det så är det inte alltid helt lätt. Här får du några tips på vad du kan tänka på om du vill uppträda med trolleri eller någonting annat inför en publik.

Tro på dig själv

Det kan låta en smula klichéartat. Att tro på sig själv. Men faktum är att om du tror på dig själv så kommer andra också att göra det. En person som är osäker, skruvar på sig, är osäker på vilket röstläge som är bäst och som flackar med blicken kommer förmodligen inte att göra särskilt stor succé på scenen. Det kan rent av vara jobbigt och besvärande att vara åhörare till en person som inte är säker på sig sak. Klä dig först och främst i en outfit du trivs i, som du känner dig bekväm och trygg i. Det finns mängder av professionella kläder på exempelvis outletsverige.se som är både snygga och prisvärda. Då kommer du inge förtroende inför din publik. Men professionalismen kommer förstås inte från utsidan. Några bra tips på vad du kan tänka på kommer här:

  • Sträck på dig. Håll en rak rygg, även om det känns obekvämt till en början.
  • Våga ta pauser när du pratar eller visar trolleritrick. Det inger ett lugn och publiken hinner tänka efter vad de precis hörde eller såg.
  • Prata med en lagom hög och tydlig röst.
  • Flacka inte med blicken. Sök ögonkontakt med olika personer i publiken.
  • Våga le!
  • Ha bra peptalk med dig själv!

Antique illustration of fire showLär dig din repertoar

Givetvis är det viktigt att du kan ditt framförande. Träna mycket! Träna ensam. Använd spegeln. Använd videokameran. Testa olika vinklar, och olika sätt att säga saker. Träna sedan inför familj och vänner. Be dem vara ärliga och var objektiv när du tar emot kritik. Kom också ihåg att de första framträdandena kan kännas lite knackiga, men efter bara ett par gånger kommer du att vara ett med publiken!