Det är mycket som lockar med magikeryrket. Lär dig några enkla tricks och förtrolla publiken, lär dig mer och du kan starta en karriär. Det gjorde David Blaine, en amerikansk magiker som slagit världsrekord och gjort sig som ett namn som talangfull artist. Han fick snabbt uppmärksamhet när hans tv-special David Blaine: Street Magic debuterade 1997. Showen visades på NBC och fick bra recensioner från både publik och andra magiker. Bland annat uttalade sig Penn, från serien Penn and Teller, att David Blaine ägnade sig åt banbrytande konster och trick.

Ett av hans uppmärksammade stunt

675px-Donald_Trump_announcing_latest_David_Blaine_feat_5Den 5 april 1999 var det på nytt dags för David Blaine att skapa spaltmeter. Han blev då instängd i en plasttank som blev nedsänkt i en ännu större vattentank. Det uppmärksammade stuntet kallades för Buried Alive, Levande Begravd på svenska, och enligt CNN kunde David Blaine endast kommunicera med en buzzer som kunde användas för att meddela ett läkarteam. David Blaine stannade i tanken i sju dagar och under denna tidsrymd åt han ingenting och drack endast två till tre matskedar av vatten (30 till 44 milliliter). Man uppskattar att ca 75 000 personer besökte platsen där han låg begravd och när han tillslut kom upp gjorde han det framför tusentals av människor. En av de mest uppmärksammade besökarna var Harry Houdinis brorsdotter som sa att hennes farbror aldrig kunnat klara av det som David Blaine klarade av. Det uppmärksammade stuntet gav Blaine en ekonomisk trygghet som gör att han aldrig behöver tjäna pengar på att sälja guld.

Blaines vidare karriär

Många magiker börjar med ett intresse för tricks och fortsätter sedan med att öva och lära sig mer. I Sverige har vi ett antal profilerade artister som livnär sig på sina tricks. Besök Tobbe Trollkarls trolleriskola eller ta en närmare titt på Joe Laberos konster. Om du har möjligheten att bekanta dig med andra av David Blaines uppmärksammade stunts kommer du säkerligen att inspireras att öva tills du blivit riktigt bra. Ett av Blaines kännetecken är hans gränslösa fantasi när det kommer till farliga tricks. Förutom att spärras in under jorden i sju dagar har han även stått på en 30 meter hög pelare som var endast 0,56 meter bred. Där stod han under 35 timmar. I 2008 meddelande Blaine och Donald Trump att magikern skulle hänga upp och ned i 60 timmar, ett trick som kallades för Dive of Death, Dödsdyket på svenska. Är du lika kreativ som David Blaine kommer det inte dröja lång tid innan du är känd.