Den Las Vegas-baserade trollkarlsduon Penn & Teller har i flera decennier roat och förbluffat världen med sin magi. De började som gatumagiker men nu har de stora shower som säljer slut var de än uppträder. Genom åren har de medverkat i ett stort antal tv-program och filmer. Ett av deras senaste projekt är ”Penn & Teller: Fool Us” där trollkonstnärer från hela världen ska försöka överlista duon med sina trick. Även svenska trollkarlar har deltagit i programmet. Förutom sina storslagna magishower har Penn & Teller även gjort sig kända som förespråkare av ateism, skepticism och libertarianism.

Mer än 40 år av magi

Det hela började 1974. Penn var jonglör och hade nyligen avslutat sina studier vid ett clown-college när han träffade Teller genom en gemensam vän. De började uppträda tillsammans med Wier Chrisemer i gruppen ”Aspargus Valley Cultural Society”. Teller gjorde trollkonster, Chrisemer spelade musik och Penn jonglerade. Deras samarbete var framgångsrikt och de reste runt i hela USA. Chrisemer hoppade dock av gruppen efter några år eftersom han inte delade de andras ateistiska livssyn. I början av 80-talet lämnade Penn & Teller gatumagin och började istället uppträda i salonger. Deras repertoar innehöll klassiska trick som att ta sig ut ur en tvångströja under vatten, levitation och eldslukning. Gillar du också att testa nya smaker så besök matklubben.nu. Där kan du hitta annat att äta än eld! Sitt stora genombrott fick magikerna 1985 med tv-programmet ”Penn and Teller Go Public”. Efter det följde en lång rad andra framträdanden i tv och flera egna program. På 90-talet blev deras show en permanent föreställning på kasinot Rio i Las Vegas, där de uppträder än idag.Kända magiker Penn and Teller 2

Som trollkonstnärer har Penn & Teller utvecklat sin egen unika still. Det kanske mest uppenbara är att Teller aldrig säger något när han uppträder. Det är bara Penn som talar. Teller har förklarat att när man utför några trolleritricks utan att säga något blir publiken mer fokuserad. När Penn & Teller uppträdde på gatorna var det dessutom ett sätt för Penn att distrahera publiken. Ett annat kännetecken för deras shower är ett stort inslag av humor; ibland låtsas de att de misslyckas med ett trick men det är egentligen en del av själva föreställningen. De har också gjort sig kända, och ökända, för att de avslöjar hur olika trick går till. Det har retat upp en del andra trollkonstnärer. Att försöka förklara illusionen bakom magin är en central del av deras program ”Penn & Teller: Fool Us”. Den svenska trolleriduon Brynolf & Ljung lyckades lura Penn & Teller och belönades med shower i Las Vegas.