Att trolla är en konst som tar lång tid att bemästra. Du måste vara både fingerfärdig men också lyckas avleda publikens uppmärksamhet. En riktigt bra trollkarl är en som lyckas lura andra trollkarlar.

Vad är trolleri?

Aktiviteten trolleri vars synonymer är magi och illusionskonst handlar om att göra tricks som publiken ska tycka är häftiga och kanske läskiga. Det kan handla om korttricks eller att man trollar med människor eller föremål.

Hur blir man en bra trollkarl?

Det klassiska citatet övning ger färdighet stämmer in även på trolleri. Du måste öva flera timmar i veckan för att bli bra. Att ha någon som vägleder dig är guld värt, så sök upp dem som redan är i branschen. Kolla på Youtubeklipp för att lära dig vad som händer bakom kulisserna och lär dig tekniker för att avleda publikens uppmärksamhet. För att lyckas dölja exempelvis kort eller annat gäller det att folk inte kollar på när du gör det.

Till en början kan det vara värt att öva på barn eftersom de inte har samma erfarenhet som vuxna i allmänhet att bli utsatta för magitrick. Vill du dock verkligen utmana dig själv ska du inte göra klassiska trolleritricks utan skapa helt nya. Då måste du först skriva ned vad du tänker dig att åstadkomma, för att sedan nöta övningen tills den sitter i ryggraden på dig. Som doppresent till pojke kan man exempelvis ge en trollerilåda som förhoppningsvis kommer till användning några år efteråt.

Speglar är mycket användbara

Att använda speglar är en klassiker när det gäller att exempelvis ge illusionen att folk blir kapade på mitten eller att de förlorar ett ben. Det går till som så att personen lägger sig i en avlång låda där de kurar ihop sig. Plötsligt kapas lådan på mitten och det ser ut som personen har blivit delad itu. Då är spegeln ypperlig eftersom det ger illusionen att personen fortfarande är fysiskt hel.

Svenska trollkarlar

Sverige har en lång tradition av att fostra trollkarlar. Den kanske mest kända trollkarlen är Joe Labero:https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/ a/21AV8B/joe-labero-staller-in-las-vegas-shower–flyttar-till-kina som i flera decennier trollbundit både barn och vuxna under sina otaliga föreställningar. Född i Alvesta har han genom åren lyckats bygga sig en förmögenhet på omkring 100 miljoner svenska kronor, vilket inte är dåligt gjort.

En annan svensk profil som lyckats nå igenom bruset är Tobias Blom, även känd under sitt artistnamn Tobbe Trollkarl.

Det är vanligt att se dessa profiler på stora tv-event såsom Allsång på Skansen eller firandet av kronprinsessan Victoria. Det bidrar till att barn som tittar på tv inte blir alltför uttråkade.

Är trolleri farligt?

Trolleri är i regel inte farligt, dock är exempelvis Joe Labero en sådan som kan göra stunt som kräver mycket mognad och erfarenhet. Barn bör inte leka med elden så som han gör, för att bara nämna ett exempel.